موارد کاربرد نیمفاصله چیست؟
«می» افعال مضارع، «ها» جمع، پسوند فعلها، و کلمههایی که از دو یا چند جزء تشکیل شدهاند. بهخصوص کسانی که در نوشتن از قاعدههای گوناگون «جدانویسی» پیروی میکنند، بیشتر به این «نیمفاصله»ی نازنین نیاز دارند.
کامپیوتر من «نیمفاصله» ندارد، چه کنم؟
روی این لینک کلیک کنید و یک برنامهی بسیار سبک را (به اسم تریلیآوت) دانلود کنید. این یک فایل zip است. آن را از حالت زیپ خارج کنید و روی آیکون برنامه کلیک کنید. بلافاصله به سمت راست نوار پایین Desktop شما یک علامت تازه اضافه میشود. بدون نیاز به وارد شدن به این برنامه، از این پس شما در هر محیطی از ویندوز که تایپ کنید (نتپد یا ورد یا هر محیط دیگر) امکان ایجاد «نیمفاصله» را نیز دارید؛ کافیست به جای زدن کلید Space کلید Shift را بگیرد و همزمان کلید Space را بزنید و از زندگی لذت ببرید. احتمالا تا چند روز کمی کند خواهید بود ولی اگر تحمل کنید، خیلی زود عادت خواهید کرد.
برنامهی «تریلیآوت» فقط به همین درد میخورد؟
علاوه بر امکان ایجاد «نیمفاصله»، با این برنامه میتوانید حتی کلیدهای کیبورد خود را به دلخواه خود تعریف کنید. کافیست روی آیکون برنامه راستکلیک کنید و بعد از انتخاب گزینهی «آرایش صفحه کلید» قولنج کیبوردتان را بگیرید. به این ترتیب که بعد از کلیک روی «آرایش صفحه کلید» تصویری از کیبورد شما ظاهر میشود. روی کلید هر کاراکتر که میخواهید جای آن را تغییر دهید، کلیک میکنید، در صفحهی جدید که باز میشود تمام کاراکترها در دستهبندیهای مختلف در اختیار شما قرار میگیرد. کاراکتر دلخواهتان را انتخاب میکنید، سپس روی گزینهی «قبول» کلیک میکنید؛ به همین سادگی! اگر به سراغش رفتید، توصیه میکنم اعداد ردیف بالای کیبورد خود را یکی یکی با اعداد فارسی جایگزین کنید و هنگام تایپ از آنها استفاده کنید تا اعداد میان نوشتههای شما روی وب، در هر ویندوزی به شکل فارسی دیده شوند.
هر بار باید روی آیکون این برنامه کلیک کنم تا اجرا شود؟
اگر ویندوزتان XP است، در درایوی که ویندوز XP نصب شده (غالبا C) این مسیر را دنبال کنید:
Documents and Settings / All Users / Start Menu / Programs / Startup
حالا از روی آیکون آن برنامه با راستکلیک یک کپی بگیرید و در فولدر Startup پیست کنید، بعد هم ریاستارت. از این پس نیازی به هربار اجرای برنامه نخواهید داشت.
الفبای نگارش در کامپیوتر و برای وب فقط همین نیمفاصله بود؟
نه! دو تا نکتهی بسیار مهم دیگر هم هست. نخست علامتهای نگارشی مثل نقطه، ویرگول، نقطهویرگول، علامت سؤال، علامت تعجب، سهنقطه و… شیوهی تایپ این علائم بسیار ساده است. فاصله انداختن بین علامتهایی چون [. ، ؛ : ؟ !] با کلمهی قبلی غلط است و فاصله نینداختن بین آنها و کلمهی بعدیشان هم به همچنین. درست این است:
[کلمه] [علامت نقطهگذاری] [فاصله یا همان space] [کلمه بعد]
پس متوجه باشید که قبل از یکی این علامتها کلید Space را نزنید، و نیز متوجه باشید که بعد از علامتها حتما کلید Space را بزنید. رعایت این شیوه، هم شکل ظاهری متن را زیباتر میکند و هم باعث میشود نقطهگذاریهای متن شما در هر حالتی از دیده شدن در مونیتور و یا چاپ شدن روی کاغذ، به هیچ وجه از انتهای سطر پایین نیفتند. هنگام استفاده از سهنقطه […] هم بدون هیچ فاصلهای از کلمهی قبل، سه نقطه (دقیقا سه نقطه، نه کمتر و نه بیشتر) پشت سر هم تایپ کنید؛ این جوری…
نکتهی دوم یادت رفت!
دومی و در واقع آخری مربوط است به استفاده از علامتهایی مثل پرانتز، کروشه، آکولاد و گیومه (”«[{}]»”